WFR Times blauw0305
Versneld WORK-FACTOR, VWF

VWF

Select tempo

MF-C module


R + PV moduleOndersteuning

Versneld WORK-FACTOR, VWF, heeft als tijdseenheid de Versnelde Unit, VU, gemeten in 0,001 minuut, dus 1000 VU = 1 minuut. In eerste instantie werden in de tabel de tijdwaarden afgerond op een veelvoud van 5 VU t.b.v. een vereenvoudigde handmatige telling; in de computer versie is dit niet nodig. Dit systeem is ontwikkeld door mensen van de WFR en de WFGD vanaf 1980, het kwam gereed en werd gepubliceerd in 1985.

VWF heeft 10 elementen en de tabel heeft totaal 23 tijdsklassen.
Het Versneld WORK-FACTOR systeem heeft de tijd voor de meest voorkomende handelingen, n.l. reiken - grijpen - verplaatsen - monteren - loslaten, geklassificeerd en geeft daardoor direct antwoord op de vraag hoeveel tijd nodig is voor het nemen en monteren van een onderdeel. Het systeem is rechtstreeks afgeleid van RWF.
Door zijn eenvoud is het zeer gemakkelijk over te dragen. Het kent slechts enkele regels en totaaltijden. Het beheersen van de bewegingsanalyse, 2-handen-analyse, is voor het toepassen van dit systeem, uiteraard, wel noodzakelijk. Het analyseren is snel en vergt ca 20 minuten per 1 minuut arbeidsinhoud.

De opleidingstijd bedraagt 2 á 3 dagen plus een dagdeel voor het VWF-examen. Het is uitermate geschikt voor het maken van analyses en het opstellen van kengetallen. De nauwkeurigheid t.o.v. RWF is 0 - 5%.
De "hand"-tabeltijden zijn veelal uitgedrukt in veelvouden van 5 VU's, de "PC"-tabeltijden zijn uitgedrukt in VU’s.
Voor toepassingen zie onder RWF en BWF.

Tevens is VWF is geschikt voor analyse van:
a. Mechanische arbeid bij draaien, boren, schroeven, etc.
   • b.v. als hulp bij het uitvoeren van methodestudie bij machinehandelingen,
   • voor het opstellen van standaardtijden t.b.v. voorcalculaties, e.d.
b. Herstelwerkzaamheden en onderhoud:
   • verwisselen van gereedschappen, mallen, etc.,
   • onderhoud aan machines, etc.
c. Opslag, Voorraadbeheer en Distributie
   • transport,
   • picking en verpakkingen,
   • kantoor activiteiten.

Het intrinsieke VWF tempo komt overeen met 75 Bedaux of 94 BSI of 125 ASME (%).

Aangezien het VWF-programma ook aangeschaft kan worden inclusief Mento-Factor Compact, kan men bijgevolg het eveneens gebruiken voor analyse van mentale arbeid, zoals bij contrôle werkzaamheden en het aflezen van meters en schalen.

Het VWF-programma heeft ook een module om de tijd of toeslag voor Rust en Persoonlijke Verzorging te bepalen. Na een analyse kan men de berekening starten door op de desbetreffende knop (%) te klikken. Dan verschijnt de VWF-analyse in de kleur rood met de VU-tijden nu inclusief de toeslag voor R+PV. Zie ook de site hieronder.

De WORK-FACTOR Raad ondersteunt de, in samenwerking met de WFGD ontwikkelde, VWF software. De VWF software draait onder Windows XP, 7, 8 en 10.
 

 

Een voorbeeld van een VWF analyse met de VWF software ziet u hieronder.

VWF02

VWF kaartje, handmatig, NL. Het VWF kaart geeft voor de VWF elementen in één tabel de tijdwaarden en beïnvloedingen weer.
 

VWF kaartje HA NL-1 (600 x 441)02
VWF kaartje HA NL-2 (600 x 432)02

Terug

[Work-Factor Raad] [WF en Mento-Factor] [WF en Management] [WF Nieuws] [WF Producten & Mat.] [WF Licenties, Rechten] [WF FAQ's] [WF en Bewegingsanalyse] [WF Historie] [WF Opbouw] [WF Systemen] [Detailed WF] [Ready WF] [Abbreviated WF] [Versneld WF] [Brief WF] [Mento-Factor] [Mento Compact] [Referenties en TM's] [WFGD, Links en Contacten]